Концерт

ВИСЕНТЕ АМИГО – СЪРЦЕТО НА АНДАЛУСИЯ

На 6 февруари зала 1 на НДК ще се превърне в горещо сърце за концерт-спектакъла „Сърцето на Андалусия“ на краля на фламенкото Висенте Амиго!

Енигмата на тази южна земя в прегръдките на Пиренейския полуостров, или Ал Андалус, както я наричали арабите, ще бъде разгадана за българската публика чрез най-чувствената музика – фламенкото, в която инструмент и душа се сливат и разказват за Малага, Кадис, Севиля, Кордоба, Гранада. Те ще пренесат слушателя в екзотичната атмосфера на Андалусия – пъстрият дом на много религии и етноси, оставили след себе си шедьоври на изкуството и архитектурата.

Китаристът от Кордоба, както наричат Висенте Амиго, е един от най-изтъкнатите изпълнители на фламенко на световната сцена с вече над 25-годишна кариера.

Роден в малко селце в Севиля през 1967 г., Висенте започва да учи китара на осемгодишна възраст, попадайки на преподаватели като Ел Меренге /Рафаел Родригез Фернандес/ и Ел Томате /Хуан Муньос Експосито/, а на 15 години става ученик на Маноло Санлукар, абсолютният класик на китарата, който го включва в шедьовъра си „Tauromagia“, може би най-важният фламенко албум на всички времена.

През 1988 г. кариерата на Амиго го среща с Мануел Морено Майя (Ел Пеле), с когото записват общ албум („Poeta de Esquinas Blandas“). Това е и годината, в която Висенте Амиго започва своята соло кариера. В следващите години китаристът от Кордоба изгражда международна репутация и свири с Ал Ди Меола, Джон Маклафлин, Пако де Лусия… След смъртта на Пако де Лусия през 2014 г. често наричат Висенте Амиго „новият Пако де Лусия“, но това прозвище не описва дълбочината на тяхното дългогодишно приятелство, в което и двамата са кръстници на децата на другия.

„Това е животът. Свиря на китара, защото на три години видях Пако де Лусия по телевизията и това остана с мен“, казва Амиго. „По-късно станахме приятели и имахме славни времена заедно. За всички фламенкос Пако е най-големият. Той отвори пътя и направи толкова за фламенко китарата, че всички сме му задължени.“

С неговия елегантен и мелодичен стил Висенте Амиго е и предпочитан композитор и сътрудник на певци като Енрике Моренте и дъщеря му, Естела, Кармен Линарес и Диего eл Сигала. Той е пренеслият традициите на фламенкото и в парчето на Стинг „Send Your Love“.

След седем студийни албума, в които последователно китаристът от Кордоба изследва границите на фламенкото, с осмия, „Memoria de los Sentidos“, този син на Андалусия се завръща към корените на традиционното фламенко. В албума си събира легенди на този жанр – Петито, Ел Пеле, Мигел Поведа, Педро ел Гранаино и Ниня Пастори.

Четири години след последния си албум, „Земя“, Висенте Амиго получава Златен медал за изящни изкуства на испанското правителство, а в колекцията му от престижни отличия и награди стои и „Грами“ за „Град на идеите“ през 2011 г.

Билети за концерт-спектакъла „Сърцето на Андалусия“ можете да закупите на касите на НДК и онлайн в мрежите на Eventim.

ср 06/02/2019
20:00
София
Програма
Място
Национален Дворец на Културата
София
Галерия от събитието