Концерт

Виртуозите на Миланската La Scala – Варна

XIV Европейски музикален фестивал, Варна
Кулминационен момент в програмата на Европейски музикален фестивал , Варна 2017 и безспорно събитие на годината е първото гостуване във Варна на Виртуозите на Миланската La Scala – елитния камерен състав от оркестъра на най-прочутия оперен театър в света. Оркестърът на Миланската скала, чийто пълен състав наброява 135 музиканти, е считан за един от най-добрите световни оркестри както за оперни продукции така и за симфоничен репертоар. Фантастичните музиканти от оркестъра на Ла Скала, създаден през 1778 г., представят неповторимия си, изискан музикален стил от поколение на поколение в най-реномираните световни оперни театри като Ла Скала, виенската Музикферайн, операта в Рига, Театро Гранде Петручели и много други.

Международният престиж на оркестъра  е неизменно свързан с имената на едни от най-великите диригенти за всички времена като Артуро Тосканини, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт фон Караян, Карло Мария Джулини, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо, Рикардо Мути и др.

Виртуозите на Миланската La Scala са концертмайстори и солисти в оркестъра към миланския оперен театър и филхармония, които обикновено концертират без диригент. Петнайсетте елитни музиканти изнасят над 200 концерта годишно в различни краища на света, част от които са с благотворителна и образователна цел – да популяризират класическата музика сред младите хора. Специално за варненската публика те  ще предложат перфектна селекция от произведения на емблематични за италианската музика композитори като Росини, Доницети, Паганини, Нино Рота.

Солист в програмата на концерта ще бъде талантливата цигуларка Лаура Мардзадори – най-младия концертмайстор в историята на Ла Скала и едва втората жена, заемала този пост. Едва 25-годишна тя е избрана единодушно на тази престижна позиция от жури начело с Даниел Баренбойм. Едновременно с ангажиментите си към оркестъра на Ла Скала,  Лаура Мардзадори се изявява като солист и камерен музикант. Тя ще пристигне във Варна с изключителната си цигулка Гуаданини от 1783г., предоставена й любезно от Pro Canale Foundation – Милано.

нд 30/04/2017
20:00
Варна
Програма

Джакомо РОСИНИ
Соната за струнен оркестър №3 в до мажор

Гаетано ДОНИЦЕТИ
Симфония за струнен оркестър ре мажор

Томазо ВИТАЛИ
“Шакона” за цигулка и камерен оркестър

Николо ПАГАНИНИ
Вариации по тема от операта „Моисей в Египет” на Росини

Нино РОТА
Концерт за струнен оркестър

 

Място
Фестивален и конгресен център
Варна
бул. "Сливница”, № 2
Презентационни материали
Галерия от събитието