Лесли Хауард

Пиано

Лесли Хауард е единственият пианист, който е записал всички творби за пиано на Ференц Лист – монументален проект, включил над 300 записи на премиерни изпълнения. С 97 издадени компакт диска в музикаланата си кариера маестро Хауард се нарежда сред най-добрите познавачи на творчеството на Лист в историята.

За неговите записи на произведенията на големия композитор Лесли Хауард е включен в книгата на рекордите на Гинес и е печелил шест пъти Grand Prix du Disque – френските награди за музикални записи. Всеки път наградата му е връчвана лично от унгарския президент.

В чест на неговия принос към работата на Лист от 1987 г. Лесли Хауард е председател на британското Liszt Society и е носител на почетен медал от американското Liszt Society. През 2000 г. унгарското правителство го удостоява и с медал Pro Cultura Hungarica – чест, която много рядко е оказвана на чужденец. .

Лесли Хауърд е роден през 1948 г. в Мелбърн, Австралия. Дете-чудо, той става известен с невероятната си способност да интерпретира безпогрешно музика по слух, която демонстрира пред публика още на пет години, а на тринайсет дебютира като като пианист с изпълнение на втория концерт за пиано на Рахманинов. От 1972 г. живее в Лондон, откъдето развива кариерата си на пианист, композитор и изтъкнат преподавател.

Оркестър Камерата Орфика НБУ е международен камерен и симфоничен базиран във Виена и София. Солидното ядро на оркестъра е формирано от виртуозния цигулар Марио Хосен през 2007 г., който събира около себе си млади артисти и лауреати на национални и международни награди. Оркестърът е свирил с изтъкнати световни солисти на концерти и турнета в Австрия, България, Финландия, Полша, Литва, Швейцария, Италия, Турция и Япония. Записите на оркестъра включват творби на Бах, Вивалди, Джеминиани, Тартини, Моцарт, Менделсон, Шуман, Брук, Паганини, Чайковски и др.

+ Уебсайт