Адриан Йотикер

Адриан Йотикер

Пиано

Швейцарският пианист Адриан Йотикер развива световна кариера в продължение на много години. Той е успешен солист и камерен музикант, в същото време е изключително ценен и търсен като професор. Критиците описват неговото свирене като „безупречно, богато разнообразно jeu perlé”, хвалят неговите „леки докосвания като погалване от пера” и „ до точност премерени цветове на тона”. Високо ценят и „вулканичния изблик на чиста енергия”, „сила и цел” и „способността да сътворява светла и бляскава атмосфера”.

След първите си уроци по пиано със своя баща и тези при Ханс-Рудолф Болер, той учи в класа на Хомеро Франчес в Консерваторията в Цюрих и под ръководството на Бела Давидович в Juilliard School в Ню Йорк. Също така взема уроци при Лазар Берман. Печели много национални награди и стипендии, скоро последвани от международни отличия и награди (например: Клара Хаскил, Дъблин, Кьолн). През 1994г. е отличен с наградата за принос към културата в родния си град заради основаването на Фестивала за камерна музика на Санкт Гален. През 1995г. печели пристижния ARD Международен конкурс за пиано в Мюнхен. През 1996г. е назначен като професор по пиано във Висшето музикално училище в Базел.

Неговите концерти в Европа, Америка и Австралия водят до сътрудничества с Оркестъра на Tonhalle в Цюрих, Баварския радио симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър и много други. След едно успешно турне в Европа с Мелбърнския симфоничен оркестър, той е поканен два пъти в Австралия и свири с повечето оркестри на континента. Изпълнява всички концерти за пиано от Бела Барток с Orchestre Symphonique de Mulhouse под диригентството на Даниел Клайнер (2006-2008). Изнася рецитали и свири камерна музика в залите на Берлинската филхармония, Gewandhaus вЛайпциг, Festspielhaus в Залцбург, KKL, Teatro La Fenice Orchestra, и много други.
Свири камерна музика съвместно с Хомеро Франчес, Едуард Брунер, Марио Хосен, с квартетите Ариа, Амати и Кармина, също и с музиканти от Берлинската филхармония и много други приятели – колеги.
Адриан Йотикер е професор по пиано в Мюнхен и Базел.

+ Уебсайт